21 september 2011

Formandens beretning 2010/2011

Dette er 3. ordinære generalforsamling i foreningen SBV efter den stiftende generalforsamling i januar 2008.
Bestyrelsen
På det konstituerende møde efter generalforsamlingen i 2010 blev bestyrelsen konstitueret med uændret bemanding, hvor Bodil Smidt fortsatte som kasserer, Lis Lave som sekretær, Lone Hansen som næstformand og undertegnede som formand. Jytte Kajhøj, Jytte Rasmussen og Vagn Bødker som bestyrelsesmedlemmer.
Vores suppleanter, Kaj Jensen og Mogens Nielsen, har vi løbende gennem året haft kontakt til. Dorthe Salamander og Lene Madsen (folkebibliotekar og skolebibliotekar) har deltaget i stort set alle bestyrelsesmøderne.
Vi har afholdt 6 bestyrelsesmøder i perioden og deltaget aktivt i arbejdet omkring de kommunale besparelser og RULL-midler, som jeg skal vende tilbage til senere i beretningen.

Medlemmerne
Bodil vil under gennemgangen af regnskabet komme nærmere ind på antallet af medlemmer.
Vi har i perioden 3 gange udsendt nyhedsbrev til vores medlemmer, den seneste indeholdt indkaldelse til generalforsamlingen her i aften.

Kulturelle aktiviteter
I april 2011 inviterede vi til forfatteraften med vores tidligere lokale krimiforfatter Gretelise Holm, som havde taget møgkællingerne med den aften.
Gretelise Holm er journalist og forfatter og har udgivet flere bøger, bl.a. Nedtælling til mord, Under fuld bedøvelse, Robinsonmordene og Paranoia. Hun fik i 2000 Det Danske Kriminalakademis debutantpris for Mercedes-Benz syndromet. Påbegyndte i 2000 en krimiserie med den midaldrende journalist, Karin Sommer, som hovedperson.
Møgkællinger er 5. bind i serien om Karin Sommer. Et pænt fremmøde på 30-35 personer (af begge køn) havde en god aften i Borum Forsamlingshus, hvor der blev flittigt spurgt ind til Gretelises forfatterskab og grint af oplysninger om den røde kats rolle som PR-medarbejder for Gretelise.
Endvidere har vi støttet op omkring de mange gode arrangementer som Dorthe har haft på biblioteket frem for selv at sætte yderligere aktiviteter i gang.
Oprindelig har vi haft et ønske om at gennemføre yderligere en forfatteraften i løbet af foråret, men de emner, vi har haft på bordet har været så dyre at de ville have tømt vores bankkonto. Vi arbejde fortsat på at finde en spændende forfatter – dog gerne i en anden genre end krimi – og modtager meget gerne forslag fra generalforsamlingen på et godt emne.

Forslag til besparelser
Århus Kommune fremsendte i december 2011 forslag til besparelser for kommunen i 2011. Her var det væsentligste for os et sparekatalog på bibliotekssiden herunder en ny ledelsesstruktur med færre områdeledere for lokalbibliotekerne og omlægning/centralisering af de opgaver vores lokale bibliotekar hidtil har udført. Hertil har vi i januar 2011 indsendt et høringssvar, hvor vi påpeger nødvendigheden af som et minimum at fastholde den nuværende åbningstid og de ressourcer der pt er tildelt Sabro Bibliotek (bibliotekar og HK tidsforbrug).
Vi ved at Århus Kommune den 23. september 2011 offentliggør et forlig med besparelse for 2012 på 222 mio kr. Vi vil se materialet igennem og inden den 5. oktober 2011 fremsende et høringssvar herpå.

Lokalbibliotekernes rolle
I forbindelse med omstruktureringen af Århus Kommunes lokalbiblioteker var vi sammen med de øvrige venneforeninger inviteret til et informationsmøde på Åby Bibliotek den 9. februar 2011.
Det var et meget spændende møde, hvor vi dels havde mulighed for at hilse på repræsentanterne fra de øvrige deltagende foreninger og dels høre om lokalbibliotekernes nye organisation pr 1. januar 2011 samt indførelse af Borgerservice (hjælp til udfyldelse af offentlige formularer i forbindelse med lægeskifte, flytning mm) på lokalbibliotekerne.

Fordelen ved den nye organisation er at vores lokale bibliotekar nu arbejder i et team, hvor man - populært sagt – udveksler arbejdsopgaver på tværs af lokalbibliotekerne her i Århus Vest. Et eksempel herpå er at de mange IT-kurser, der tilbydes her på SB i vinteren 2011-12, gennemføres af en "IT-ekspert" fra et af de andre biblioteker samtidig med at vores bibliotekar (Dorthe) kan tilbyde hendes foredrag til andre.
Af ulemper vil jeg fremhæve at der tilsyneladende ikke er givet ekstra ressourcer til SB i forbindelse med indførelsen af borgerserviceydelserne pr 1. juni 2011 – en klar forringelse af biblioteksydelserne, som vi ikke kan være tilfredse med.
På samme møde fik vi også en meget flot præsentation af det nye Multimediehus på havnen. Der er ingen tvivl om at det nye hus bliver et stort aktiv for byen og god PR for bibliotekerne. Et hus vi også har forventning om at kunne bruge til andre biblioteksfunktioner end det at låne en bog.

Det blev slået fast at Århus Kommunes ønske fortsat er at bevare lokalbibliotekerne og vil ikke overføre driftsressourcer herfra til det nye hovedbibliotek. Endvidere vil lokalbibliotekerne blive opfattet som en vigtig fødekilde til det nye bibliotek. Med spænding vil vi følge opførelsen og driften af Multimediehuset.
Forbedrede fysiske rammer for Sabro Bibliotek
Vort arbejde med forbedring af de fysiske rammer for biblioteket tager sit udgangspunkt i at vi er en del af område 13 i Århus Kommune og at de eneste muligheder for at forbedre forholdene skal findes i kommunes RULL-midler, hvor RULL står for udvikling af Rum for Leg og Læring. RULL- midlerne er rettet mod børn og unge fra de helt små og til voksenalderen. Det dækker ikke hele vores målgruppe, men det er den åbning der pt er og derfor har vi da også aktivt deltaget i processen.
Processen her i vort lokalområde har været styret af ledelsen på Sabro Korsvejskolen, med skolebibliotekar Lene Madsen som vores kontaktperson. Lene har været hovedpersonen bag en ansøgning til Rull-midlerne fra dette område. Herfra skal der lyde en stor tak til Lene for et meget tidskrævende og meget flot stykke arbejde.
Fra SBV har vi konkret gjort følgende:

Kommenteret ansøgningen flere gange undervejs.
Deltaget i et møde / rundvisning i december 2010, hvor rådmanden for Børn og Unge var på besøg på Sabro Korsvejskolen. Her havde vi kort mulighed for at give vores støtte til skolens arbejde for at forbedre forholdene.
Der er os bekendt ingen tidsplan for den videre proces. Vi ved at ansøgningen er blevet godt modtaget, men omvendt har vi også kendskab til at de midler kommunen har haft til rådighed for de kommende år allerede er anvendt på nyt skolebyggeri i midtbyen. Vi opgiver dog ikke og vil fortsat kæmpe for bedre rammer har i Sabro.

Brugerbetjent udlån
Vi har også i denne periode fortsat med den brugerbetjente udlån om lørdagen. Der er kommet nye frivillige til og Lone Hansen har ingen problemer med at få bemandingsplanen til at gå op. Flere biblioteker blandt andet Harlevs nye kombibibliotek har indført ikke betjent åbningstid, hvor låneren selv lukker sig ind og ud. Ordningen fungerer fint, men vi har den opfattelse at det er rart at der også er "et menneske" tilstede.
Tak til de frivillig, som på denne måde er med til at skabe øget tilgængelighed og fokus på Sabro Bibliotek.

Afslutning
Jeg vil også gerne i dag udtrykke en tak til Sabro Korsvejskolen og Sabro Bibliotek for husly og opbakning fra ledelserne, og til vore bibliotekarer som med energi og stor entusiasme har været en vigtig medspiller og deltager i vort arbejde.

Vibeke Højen

Ingen kommentarer:

Send en kommentar